Αρχική Γραφείο Τύπου Ανακοινώσεις Μουσείο Τοπικής Φυσικής Ιστορίας Γυμνασίου Γέργερης
Μουσείο Τοπικής Φυσικής Ιστορίας Γυμνασίου Γέργερης PDF Εκτύπωση
2-2.jpg
Το Μουσείο Τοπικής Φυσικής Ιστορίας Γυμνασίου Γέργερης - Δήμου Ρούβα ιδρύθηκε το 1995 από 3 καθηγητές, 76 μαθητές και μαθήτριες (όλο το μαθητικό δυναμικό του σχολείου) στο πλαίσιο σχετικού εγκεκριμένου Περιβαλλοντικού Προγράμματος. Η Δράση στηρίχθηκε από το Δήμο Ρούβα και όλους τους τοπικούς φορείς (Σύλλογο γονέων και κηδεμόνων του Γυμνασίου, την Εκκλησία, το ΤΟΕΒ, ΤΟΝ Πολιτιστικό Σύλλογο κ.λπ.). Ακόμα βοήθησαν το Μουσείο φυσικής Ιστορίας Πανεπιστημίου Κρήτης, τη Διεύθυνση Δασών Ηρακλείου, το ΓΕΩΤΕΕ/ Παράρτημα Κρήτης, το Πανεπιστήμιο Αθηνών τμήμα Παλαιοντολογίας, το ΙΓΜΕ, Τη Νομαρχία Ηρακλείου, τον ΟΑΝΑΚ κ.λπ.
Αρχικά χρηματοδοτήθηκε η σχολική επιτροπή του Γυμνασίου Γέργερης από το Δήμο Ρούβα. Οι μαθητές έκαναν ένα χορό και διέθεσαν τα χρήματα για τη δημιουργία του Μουσείου. Ο Σύλλογος Γεργιανών Αθήνας χρηματοδότησε το πλαίσιο για το φυτολόγιο των μαθητριών στην αίθουσα Πανίδα - Χλωρίδας και η οικογένεια Στυλιανού και Εμμανουήλ Γεωργίου Φραγκιαδάκη έκανε δωρεά δύο προθήκες με το περιεχόμενο τους. Ακόμα στο πλαίσιο του ΕΠΕΑΕΚ διατέθηκαν χρήματα για εκθέματα ως εκπαιδευτικό υλικό. Τη συνολική ευθύνη των οικονομικών είχε ο Δντης του Γυμνασίου Κώστας Καλογιαννάκης και επιστημονικός Υπεύθυνος του Μουσείου ο καθηγητής Στέλιος Μανωλιούδης.
Τον Ιούνιο του 1996 παρουσιάσθηκε ολοκληρωμένη η αίθουσα γεωλογίας και την επομένη χρονιά η αίθουσα χλωρίδας και πανίδας.
Το Μουσείο άνοιξε τις πύλες του την σχολική χρονιά 1997-1998. Στάλθηκε επιστολή ενημέρωσης στα σχολεία του νομού και 8.000 επισκέπτες βρέθηκαν στους χώρους του Μουσείου αυτή την σχολική χρονιά.
Στόχος της ίδρυσης του Μουσείου ήταν «η ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής των νοτιοανατολικών παρυφών του Ψηλορείτη, του κάμπου της Μεσαράς και των δυτικών Αστερουσίων» και φυσικά η εκπαίδευση μαθητών, καθηγητών αλλά και της ευρύτερης κοινωνίας.
2-1.jpg

Περιεχόμενο Μουσείου

Το Μουσείο στεγάζεται σε αίθουσα εκατόν είκοσι περίπου τετραγωνικών. Αποτελεί κτίριο των πρώην κατασκηνώσεων και έχει χωρισθεί σε τέσσερις χώρους.

Προθάλαμος: Στον προθάλαμο αμέσως μετά την είσοδο στον τοίχο έχουν ζωγραφισθεί εικόνες με τον κρητικό αγριόγατο, το κρητικό Κεφαλάνθηρα και μία πέρδικα. Πάνω από τις εικόνες αναγράφεται: «ΕΙΝΑΙ ΥΠΟ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ, ΜΗ ΣΥΝΕΡΓΗΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΑΦΑΝΙΣΜΟ ΤΟΥΣ».

Αριστερά πάνω από την είσοδο της αίθουσας γεωλογίας η φράση του Νίκου Καζαντζάκη: «Ν΄ΑΓΑΠΑΣ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ. ΝΑ ΛΕΣ: ΕΓΩ ΜΟΝΑΧΟΣ ΜΟΥ ΕΧΩ ΧΡΕΟΣ ΝΑ ΣΩΣΩ ΤΗ ΓΗΣ. ΑΝ ΔΕ ΣΩΘΕΙ ΕΓΩ ΘΑ ΦΤΑΙΩ». Δύο μηνύματα που τονίζουν την ευθύνη του καθένα μας για το περιβάλλον.

 

 

3.jpg

 

 


 

Στοιχεία Επικοινωνίας

Γυμνάσιο Γέργερης, Γέργερη Ηρακλείου Κρήτης, ΤΚ 70003, Τηλ. 2894041298,
Επιστημονικός Υπεύθυνος: Στέλιος Μανωλιούδης emailmanolstel (at)gmail.com

 

 

 
Δήμος Γόρτυνας
 
 
 
 
dgortynas-covid-19.jpg

Έργα ΕΣΠΑ

sima-espa.png
Χάρτης Περιοχής
Διαβούλευση για την εκπόνηση Σχεδίου Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων
Εξατομικευμένη Ψυχοκοινωνική Παρέμβαση και Συμβουλευτική για Μαθησιακές Δυσκολίες
Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών
Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων
Κέντρο Κοινότητας Δήμου Γόρτυνας
ΚΕΠ
ΚΕΔΚΕ
Χρηματοδότηση
INTERMEDIA